Wat Is Crypto en Hoe Werkt Het?

Wat is crypto? Cryptocurrencies worden steeds populairder en met de technologische ontwikkelingen krijgen digitale valuta’s de overhand op andere.

Wat soms verwarrend kan zijn is wat crypto nou eigenlijk is en hoe het in het algemeen werkt. In dit artikel wordt daar dieper op ingegaan en krijg je antwoord op de vraag: “wat is crypto en hoe werkt het?”.

Inhoudsopgave

Wat Is Crypto?

Cryptocurrency, ook wel cryptovaluta of crypto genoemd, is elke vorm van digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt om transacties te beveiligen.

Cryptocurrency is in theorie een digitaal betalingssysteem dat niet afhankelijk is van een overheid of bank om transacties te verifiëren. Dit betekent dat iedereen overal betalingen kan verzenden en ontvangen, zonder dat daar een bank of andere betalingsverwerker tussenkomt.

Crypto heeft zijn naam gekregen omdat het gebruik maakt van cryptografie. Cryptografie biedt beveiliging en veiligheid. Deze techniek maakt het mogelijk om veilig online betalingen te doen, zonder het gebruik van externe tussenpersonen zoals een bank of andere betalingsverwerker.

De eerste cryptocurrency was Bitcoin, die in 2009 werd geïntroduceerd en vandaag de dag nog steeds de bekendste en meest erkende cryptovaluta ter wereld is. Bitcoin werd opgericht door Satoshi Nakamoto, een persoon, groep of organisatie waarvan de identiteit niet bekend is.

Wil je weten hoe je kan beginnen met crypto? Lees dan dit artikel waarin je een volledig stappenplan krijgt.

Hoe Werkt Crypto?

Naast de vraag: “wat is crypto?”, is het ook belangrijk om te weten hoe crypto werkt. Hieronder lees je op een begrijpelijke manier de werking van crypto.

Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies worden ondersteund door een technologie die bekend staat als de blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat een fraudebestendig register bijhoudt van alle transacties en bijhoudt wie wat bezit.

De gegevens van alle transacties die plaatsvinden zijn openbaar, wat betekent dat vrijwel iedereen de informatie met betrekking tot de afzender en de ontvanger kan verifiëren. Al deze gegevens worden opgeslagen in blokken en worden chronologisch gerangschikt als een soort ketting, vandaar ook de naam blockchain.

Als je een cryptocurrency bezit, dan bezit je niets tastbaars. Wat je bezit, is een unieke sleutel waarmee je een cryptocurrency van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen. Met deze sleutel heb je eigendom over de cryptocurrency.

Toepassingen Van Crypto

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009, is het de meest erkende cryptocurrency ter wereld geworden. De populariteit van Bitcoin heeft de ontwikkeling van vele andere cryptocurrencies geïnspireerd, ook wel altcoins of alternatieve coins genoemd. Deze altcoins proberen te innoveren op het succes van Bitcoin.

Sommige cryptocurrencies zijn bedoeld als betaalmiddelen voor goederen en diensten, andere fungeren als opslag van waarde, en sommige kunnen worden gebruikt in games, financiën, de gezondheidszorg en andere industrieën.

Hieronder staan een aantal toepassingen van crypto en daarbij ook voorbeelden van cryptocurrencies.

Financiën

Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden gebruikt voor de betaling van goederen en diensten, zowel online als fysiek. Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen hedendaagse betalingsprocessen veel efficiënter maken.

Bitcoin maakt het mogelijk om transacties veel sneller en goedkoper af te handelen dan betalingsverwerkers zoals Visa of Mastercard.

Daarnaast zijn Bitcoin transacties gedecentraliseerd. Dit betekent dat er geen tussenpersoon invloed kan uitoefenen op de transactie. De transactie kan bijvoorbeeld niet teruggedraaid of bevroren worden, wat in tegenstelling met hedendaagse betalingsverwerkers wel kan.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer grote bedrijven die betalingen accepteren in Bitcoin. Bedrijven zoals Microsoft, AT&T, Starbucks en andere bedrijven zien potentie in Bitcoin en in de cryptomarkt waardoor ze het accepteren als betaalmiddel.

Supply Chain & Logistiek

Enkele van de grootste problemen in de wereld gaan over supply chain en logistiek. Er is weinig efficiëntie, geen betrouwbare bron van informatie over producten en goederen en er is ook een gebrek aan traceerbaarheid in deze industrie.

Cryptocurrencies zoals Vechain, en met name de blockchain technologie erachter, maken deze processen efficiënter voor bedrijven over de hele wereld.

Smart Contracts

De technologie van smart contracts kwam met cryptocurrency. Smart contracts zijn vergelijkbaar met gewone contracten, behalve dat de contractregels realtime worden gehandhaafd op een blockchain zoals bijvoorbeeld de Ethereum blockchain.

Met behulp van smart contracts hoeven mensen niet fysiek aanwezig te zijn op een plek, maar de actie die ze van tevoren hebben besloten wordt automatisch uitgevoerd. Dit bespaart bedrijven tijd en geld en zorgt tegelijkertijd voor naleving door alle betrokkenen.

Voor- en Nadelen Van Crypto

Wat crypto is, hoe het werkt en waarvoor het gebruikt kan worden is nu duidelijk. Crypto heeft ook zo zijn voor- en nadelen en deze lees je hieronder.

Voordelen Van Crypto

  • Crypto is een eerlijker en transparanter financieel systeem: Hedendaagse betalingen zijn gecentraliseerd. Betalingen met cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd waardoor het niet nodig is om te vertrouwen op een tussenpersoon zoals een bank. Banken kunnen namelijk soms problemen veroorzaken net zoals de wereldwijde bankencrisis in 2008.
  • Potentie op hoge rendementen: Cryptocurrencies zijn erg volatiel en kunnen grote prijsbewegingen maken. Dit betekent dat je potentieel hoge rendementen kan maken. Dit gaat echter ook gepaard met risico’s.
  • Veilig en privé: De blockchain technologie achter cryptocurrency is bijna onmogelijk te frauderen en het is pseudoniem. Dit maakt cryptocurrency veiliger dan gewone elektronische transacties.
  • Waardevast en bescherming tegen inflatie: In tegenstelling tot fiatgeld hebben de meeste cryptocurrencies zoals Bitcoin, een beperkt aanbod. Dit maakt ze deflatoire activa, wat betekent dat de koopkracht in de loop van de tijd toeneemt. De meeste cryptocurrencies hebben wiskundige algoritmes die een limiet stellen aan hun totale aanbod. Bitcoin in het bijzonder wordt daarom ook omschreven als het “digitale goud”.

Nadelen Van Crypto

  • Cryptocurrencies kunnen erg volatiele investeringen zijn: Ondanks dat het ook een voordeel kan zijn, kan het voor sommigen ook nadelig zijn. De prijzen van crypto’s kunnen hard stijgen, maar ook hard dalen. Dit maakt het geen stabiele investering. Echter is het dus wel mogelijk om veel rendement te maken.
  • Crypto is een markt die veel aandacht vergt voor detail: In de crypto wereld bestaat er de kans dat je door een typefout of zelfs een klikfout al je cryptocurrencies verliest. Als het eenmaal fout is gegaan, dan is er ook geen klantenservice of iets dergelijks die het op kan lossen. Het is dus een markt die veel aandacht voor detail eist.
  • Het begrijpen van crypto kost tijd en moeite: Voor als je net kennis maakt met de cryptomarkt kan het nogal lastig te begrijpen zijn. Daarom kost het tijd en moeite om het te begrijpen, al helemaal als je succesvol wilt investeren in crypto. 
  • Cryptocurrency investeren vereist de juiste mentaliteit: Aangezien de crypto markt snel ontwikkeld en er vaak gemanipuleerd nieuws naar buiten wordt gebracht, moet je dynamisch kunnen denken en de zin kunnen onderscheiden van de onzin. Edutrade helpt je hierbij.

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen die komen kijken bij cryptocurrency. Hier bij Edutrade zijn we ervan overtuigd dat de nadelen overwonnen kunnen worden, maar alleen met de beheersing van jezelf. Dus als je kijkt naar de bovenstaande nadelen, dan zijn die vooral gerelateerd aan onszelf, aan jou. 

Ze zijn gerelateerd aan je mindset, je acties, je keuzes en je aanpak. Daarom is je mindset gewoon echt belangrijk in dit vak. Het is belangrijk dat je beslissingen kan maken op basis van data en niet op basis van meningen en vooroordelen. Dit noemen we ook wel een data gedreven mindset.

Om je hiermee te helpen hebben we bij Edutrade de Cursus Crypto Investeren ontwikkeld waarin je al deze belangrijke onderwerpen en aspecten leert om succesvol te kunnen investeren in cryptocurrencies.

Conclusie

Je weet nu het antwoord op de vraag: “wat is crypto en hoe werkt het?”. Hoewel cryptocurrency relatief gezien een recente uitvinding is, zijn ze zeker hier om te blijven.

De cryptomarkt heeft veel te bieden en het is een spannende en interessante tijd om mee te doen.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.