Wat Is Crypto Trading en Hoe Werkt Het?

Wat is crypto trading en hoe werkt het? Crypto trading wordt steeds populairder aangezien het een interessante manier kan zijn om geld te verdienen.

Naast dat het interessant is, is het tegelijkertijd ook uitdagend. Om te bepalen of crypto traden interessant is voor jou, is het handig om te weten wat crypto trading is.

In dit artikel lees je wat crypto trading is, hoe het werkt en hoe je ermee zou kunnen beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is Crypto Trading?

Crypto trading is het kopen en verkopen van cryptocurrencies om te profiteren van korte termijn prijsbewegingen.

Bij crypto trading wordt een cryptovaluta verhandeld tegen een andere valuta zoals de Amerikaanse dollar, andere fiat valuta’s of tegen andere cryptocurrencies. Dit worden ook wel trading pairs genoemd. De meeste handel op de cryptomarkt, of het nu gaat om kopen, verkopen of handelen, vindt plaats via valutaparen.

Als het gaat om crypto trading, wordt er gerefereerd naar actieve handel, waarbij traders actief posities openen en sluiten in relatief korte tijdsbestekken. Handelen in crypto kan via verschillende handelsstijlen zoals daytraden en swingtraden.

Een crypto trader is dus geen investeerder of belegger. Een investeerder koopt crypto om rendementen te maken op de lange termijn en bouwt een portfolio op. Een crypto handelaar daarentegen, is gefocust op winst maken op de korte termijn

Hoe Werkt Crypto Trading?

Crypto trading werkt net zoals elk ander verhandelbaar instrument, door in te spelen op korte termijn prijsbewegingen. Door gebruik te maken van technische analyse en een crypto trading strategie, kunnen traders handelsmogelijkheden identificeren en hierop winst maken.

Cryptocurrency traders kunnen “long gaan” en “short gaan” op een cryptomunt om winst te maken.

Long gaan houdt in dat crypto traders op een lage prijs een cryptomunt kopen, en op een hogere prijs weer verkopen. Hierbij profiteren crypto traders van een stijgende prijs.

Door short te gaan is het echter ook mogelijk om te profiteren van een dalende prijs. Short gaan houdt in dat crypto traders op een hoge prijs verkopen (cryptomunt lenen van een exchange), en op een lagere prijs weer terug kopen.

Prijsfluctuaties komen tot stand door vraag en aanbod en een crypotcurrency trade heeft aan de ene kant een koper en aan de andere kant een verkoper.

Wanneer er meer kooporders zijn dan verkopers, stijgt de prijs van een cryptomunt, waarbij er sprake is van een hogere vraag. Wanneer er meer verkooporders zijn, daalt de prijs van een cryptomunt, waarbij er sprake is van een lagere vraag.

Hieronder zie je een illustratie van long gaan waarbij er een cryptomunt laag wordt gekocht, en hoog wordt verkocht.

Hieronder zie je een illustratie van short gaan waarbij er een cryptomunt hoog wordt verkocht, en laag wordt teruggekocht.

De waarde van cryptocurrencies fluctueren constant aangezien de cryptomarkt nooit sluit en 24/7 open is.

Crypto Trading Strategieën

Er zijn meerdere manieren en strategieën om cryptocurrencies te traden en er is niet één juiste handelsbenadering. De geschiktheid van een crypto trading strategie zal afhangen van de persoonlijkheid en voorkeuren van de trader.

Ongeacht de handelsmethode, is het opstellen van een plan van essentieel belang. Middels een trading plan heeft een trader een duidelijk doel en kan het emotionele aspect van het traden worden verminderd.

Het is belangrijk om te bepalen welke cryptocurrencies je gaat verhandelen, hoe je het gaat verhandelen, en op welke momenten je in en uit gaat stappen.

Onderop vind je twee populaire crypto trading handelsmethodes.

Crypto Daytraden

Eén van de meest populaire crypto trading strategieën is daytraden. Daytraden is een trading strategie waarbij traders posities op dezelfde dag openen en weer sluiten om te profiteren van intraday prijsbewegingen.

Als het gaat om crypto daytraden, verschilt de betekenis van daytraden enigszins. De cryptomarkt is niet onderhevig aan openings- of sluitingstijden, de aandelenmarkt bijvoorbeeld wel. 

Aandelen daytraden is daarom een stuk anders dan het daytraden van crypto. Het daytraden van aandelen is een stuk actiever en sneller dan crypto daytraden.

In de context van cryptocurrency verwijst daytraden naar een handelsstijl waarbij posities binnen 24 uur worden geopend en gesloten. Zo zou je bijvoorbeeld een trade van 5 of zelfs 10 uur lang kunnen hebben.

Bij crypto daytrading maak je voornamelijk handelsbeslissingen op basis van technische analyse. Deze trading strategie is zeer actief en het kan erg winstgevend zijn. Het is echter ook één van de meest uitdagende strategieën en er komt meer risico bij kijken.

Crypto Swingtraden

Swingtraden is een trading strategie waarbij traders proberen te profiteren van marktschommelingen, oftewel “swings” in de markt.

Bij swingtrading is de tijdshorizon langer dan bij daytrading. Swingtraders houden posities aan van enkele dagen tot soms enkele maanden.

Crypto swingtraders gebruiken een combinatie van technische analyse en fundamentele analyse om goede handelsbeslissingen te nemen. Naast prijsgrafieken kijken swingtraders ook bijvoorbeeld naar updates en ontwikkelingen van een specifieke cryptomunt.

Swingtrading is een meer beginnersvriendelijke strategie. Dit komt omdat je niet net als bij daytrading realtime beslissingen hoeft te maken. Je kunt bij swingtrading uitgebreid de tijd nemen om goede beslissingen te maken.

Welke handelsmethode bij je past verschilt van persoon tot persoon. Voordat je gaat starten met crypto trading, is het aangeraden om eerst te beginnen met het investeren in crypto. Zo leer je meer over de markt en heb je een goede fundering om te starten met crypto trading. Hiervoor hebben we bij Edutrade de Cursus Crypto Investeren ontwikkeld waar je alles leert om succesvol te investeren in crypto.

Crypto Trading Instrumenten

Er zijn verschillende handelsinstrumenten die je kunt gebruiken voor het traden van cryptocurrencies. Instrumenten refereren simpel gezegd naar verhandelbare assets. Voorbeelden zijn fiatgeld en derivaten zoals futures en opties.

Hieronder lees je op welke manieren je crypto kan traden als het gaat om instrumenten.

Spot Trading

Spot trading is het rechtstreeks verhandelen van cryptocurrencies tegen de huidige markt prijs op een exchange. Het is één van de meest gemakkelijke manieren om cryptocurrencies te verhandelen.

Bij spot trading bezitten handelaren de cryptocurrency rechtstreeks in plaats van een derivaat. Je handelt hierbij met je eigen geld waardoor het als relatief veiliger wordt beschouwd dan via andere instrumenten zoals futures.

Op de spot market kun je cryptomunten met elkaar wisselen. Als je Bitcoin (BTC) wilt omwisselen naar Ethereum (ETH), dan ga je naar de BTC/ETH spot market en dan zullen je coins direct worden omgewisseld.

Futures

Futures zijn derivaten contracten waarmee traders kunnen speculeren op de toekomstige prijs van een asset, in dit geval een cryptocurrency. Het betreft een overeenkomst tussen partijen om de transactie op een latere datum (expiry date), af te sluiten.

Futures contracten zijn verhandelbaar op een exchange zoals Binance. Het stelt crypto traders in staat om te speculeren op de prijs van cryptocurrencies, zonder ze daadwerkelijk te bezitten.

Er bestaan ook perpetual futures. Het belangrijkste verschil tussen een gewoon futures contract is dat perpetual futures nooit aflopen. Op deze manier kunnen traders speculeren op de prijs van een cryptocurrency, zonder zorgen hoeven te maken over de vervaldatum.

Futures trading staat bekend om de leverage die erbij komt kijken. Dit houdt in dat je handelt met geleend geld van bijvoorbeeld een exchange. Dit kan zorgen voor grotere winsten maar ook voor grotere verliezen.

Als je wilt beginnen met crypto traden, is het aangeraden om met spot trading aan de slag te gaan en niet met futures.

Hoe Beginnen Met Crypto Trading?

Als je wilt beginnen met crypto trading, is het belangrijk om jezelf eerst voor te bereiden voordat je daadwerkelijk begint.

Allereerst is het belangrijk om kennis op te doen over het vak en de cryptomarkt. Dit kun je doen door eerst te gaan investeren in crypto en een goede basiskennis op te gaan bouwen.

Naarmate je meer kennis hebt opgebouwd over cryptocurrency en traden, is het belangrijk om een trading strategie te vinden. Hierbij is het belangrijk om een strategie te kiezen die past bij je persoonlijkheid en risicotolerantie.

Als laatste is het een kwestie van heel veel oefenen. Het is aangeraden om eerst te gaan papertraden voordat je echt geld op het spel zet. De praktijk is toch een stuk lastiger dan de theorie.

Het is mogelijk om te papertraden bij een exchange zoals Binance of in een charting programma zoals Tradingview.

Conclusie

Je weet nu het antwoord op de vraag “Wat is Crypto Trading en Hoe Werkt Het?” Daarnaast weet je op welke manieren je crypto kan traden en hoe je kan beginnen.

Crypto trading en traden in het algemeen is een uitdagend vak. Ondanks dat, is het vrij interessant om jezelf hierin te verdiepen en het serieus aan te pakken.

Handelen in crypto kent echter wel een steile leercurve en het kost gewoon tijd om hierin bekwaam te worden. Het is daarom aangeraden om eerst te beginnen met het passieve investeren en vervolgens steeds een stapje actiever te handelen.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.