Wanneer Crypto Kopen en Verkopen?

Wanneer crypto kopen en verkopen? Crypto investeerders zijn altijd op zoek naar de perfecte kans om cryptocurrencies te kopen.

Het is belangrijk om te weten wanneer je crypto moet kopen en verkopen, want als je het verkeerd doet, kan je veel geld mislopen.

Maar wat is nou het beste moment om in te stappen? In dit artikel leggen we je uit wanneer je crypto moet kopen en verkopen en waar je rekening mee moet houden.

Inhoudsopgave

Wanneer Crypto Kopen?

In een ideale wereld is het simpel: koop laag en verkoop hoog. In de werkelijkheid is dit makkelijker gezegd dan gedaan. 

Alhoewel sommigen denken van wel, is er niet één specifieke tijd of dag in de week waarbij het beter of slechter is om crypto te kopen. Dat is een subjectieve marktbenadering en het is niet verstandig om op basis daarvan crypto te kopen.

In plaats van te proberen de “markt te timen”, is het beter om beslissingen te maken op basis van hoe de markt reageert. Het beste moment om crypto te kopen is dus afhankelijk van de marktomstandigheden.

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden als het gaat om de juiste koopmomenten. Hieronder gaan we in op een aantal factoren om te bepalen wanneer je crypto moet kopen.

Lage Prijzen

De cryptomarkt is erg volatiel en cryptocurrencies zoals Bitcoin maken grote stijgingen en dalingen. Door de prijsfluctuaties worden er bodems en toppen gecreëerd, wat simpelweg de laagste en hoogste prijspunten zijn.

Als je crypto gaat kopen is één van de belangrijkste factoren om dit te doen bij lage prijzen, oftewel in een dip. Het is vrij lastig en onrealistisch om precies op de bodem te kopen. Echter, is het wel zeker mogelijk om hier dichtbij in de buurt te zitten.

Een voor de hand liggende manier is om te kijken naar de macro-achtergrond van Bitcoin op de lange termijn.

Dit kun je doen door uit te zoomen op de prijsgrafiek van Bitcoin en te kijken of er een potentiële bodem is gevestigd. Kijk hierbij naar zowel toppen als bodems en bepaal of de prijs laag staat t.o.v. de vorige lange termijn top.

Hieronder zie je de grafiek van Bitcoin met daarbij de lange termijn top en bodem gemarkeerd.

In de afbeelding hierboven is duidelijk te zien dat Bitcoin erg laag staat t.o.v. de vorige lange termijn top. Om het aflezen makkelijker te maken, kan het handig zijn om uit te zoomen op de grafiek.

Angstig Marktsentiment

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden om te bepalen wanneer je crypto moet kopen, is het marktsentiment.

Het crypto marktsentiment is de algemene houding van investeerders naar de cryptomarkt toe. Het houdt rekening met de stemmingen en gevoelens van investeerders om zo een indicatie te geven van de mogelijke prijsrichting.

Het marktsentiment is bullish (positief) als de prijzen stijgen en bearish (negatief) als de prijzen dalen. Het wordt vaak gemeten met fear en greed, oftewel angst en hebzucht.

Een handige tool om het marktsentiment af te lezen is door middel van de fear & greed index. Deze index meet het sentiment over het gehele internet m.b.t. crypto.

Latest Crypto Fear & Greed Index

De fear & greed index werkt met een index van 0 tot 100. Het getal nul staat voor extreme angst en het getal honderd staat voor extreme hebzucht. Bovenstaande index wordt om de 24 uur bijgewerkt.

  • Extreme fear: Dit houdt in dat investeerders erg angstig en bezorgd zijn. Het sentiment is dan vaak erg negatief en prijzen staan dan laag. Vaak zijn dit mooie momenten om te kopen.
  • Extreme greed: Dit geeft aan dat er veel euforie is onder investeerders en dit gaat vaak gepaard met grote prijsstijgingen. Vaak zijn dit goede momenten om te verkopen.


In combinatie met de prijsgrafiek van Bitcoin kan dit een goede manier zijn om te bepalen wanneer je crypto moet kopen.

Het is zeker mogelijk om de bodem van de markt te identificeren. Hiervoor is het echter wel belangrijk om het “volledige plaatje” te bekijken. Er komen namelijk veel meer factoren bij kijken dan alleen de bovenstaande twee. Het is belangrijk om meerdere analyses zoals on-chain analyse en markt cycle analyse toe te passen om het volledige plaatje weer te geven.

Om je hiermee te helpen hebben we bij Edutrade de Cursus Crypto Investeren ontwikkeld. Hierin krijg je een volledige data-gedreven Entry & Exit strategie in de vorm van een handige checklist. Zo kan je makkelijk bepalen wanneer het handig is om crypto te kopen en verkopen.

Gestructureerde Momenten

Vanwege de volatiele aard van de cryptomarkt kan het lastig zijn om op de juiste momenten in te stappen. Veel investeerders kiezen er dan ook voor om op gestructureerde momenten te kopen, ongeacht de koers.

Dit wordt ook wel dollar cost averaging (DCA) genoemd. Met DCA koop je periodiek een vast bedrag aan cryptocurrency. Bijvoorbeeld een jaar lang elke maand 100 euro in Bitcoin investeren, in plaats van 1200 euro in één keer.

Het voordeel van DCA is dat je een gemiddelde instapkoers hebt waardoor je investering minder gevoelig is voor grote prijsfluctuaties. Als de prijzen dalen, ga je net zoals gepland door met kopen, met de potentie om rendement te behalen naarmate de prijzen weer herstellen.

Wanneer Crypto Verkopen?

Naast het kopen van crypto, is het ook belangrijk om te weten wanneer je crypto moet verkopen. Eigenlijk houd je rekening met dezelfde factoren als hierboven, maar dan andersom.

Je wilt uiteraard je crypto verkopen als de koers hoog staat. In dit geval kijk je naar toppen in de markt en bepaal je of de prijs hoog staat t.o.v. de vorige lange termijn bodem.

Zoals eerder aangegeven is het ook een goed verkoopmoment als het marktsentiment extreem hebberig is. Vaak stijgen in deze situaties de prijzen flink en krijgt crypto veel aandacht onder de media.

Het is niet verstandig om te verkopen puur en alleen op basis van een price target of prijsvoorspelling. Dit is namelijk subjectief en gebaseerd op meningen en vooroordelen. In plaats daarvan is het beter om te focussen op hoe de markt reageert en beslissingen te maken op basis van data (on-chain data).

Conclusie

Je weet nu het antwoord op de vraag: “wanneer crypto kopen en verkopen?”. Het juiste moment om in en uit te stappen hangt voornamelijk af van de hierboven besproken factoren.

Uiteindelijk is de prijs één van de belangrijkste factoren en deze moet voor het kopen laag genoeg staan om later weer te kunnen stijgen.

Als je crypto gaat kopen zijn er een aantal belangrijke dingen die je niet over het hoofd wilt zien. In dit artikel lees je hoe je op de juiste manier crypto kunt kopen.

Daarnaast zijn er onderhand ook talloze cryptomunten op de markt en kan het lastig zijn om te bepalen welke cryptomunt je nou moet kopen.

Om je hiermee te helpen hebben we dit artikel geschreven waarin je leest welke cryptomunten je moet kopen en wat de 5 beste cryptomunten zijn.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.