Stop Loss

Wat is een Stop Loss?

Een Stop Loss is een order in de financiële markten waarmee handelaren hun verliezen kunnen beperken en risico’s kunnen beheersen.

Het is een vooraf ingestelde prijs waarmee een open positie automatisch wordt gesloten zodra de marktprijs dit niveau bereikt of overschrijdt. Het doel is om verdere verliezen te voorkomen als de markt zich tegen de verwachte richting beweegt.

Kenmerken van een Stop Loss:

  • Beperking van verliezen: Handelaren stellen een Stop Loss-niveau in om hun maximale verlies te bepalen voordat de positie automatisch wordt gesloten.
  • Automatische uitvoering: Zodra de marktprijs het Stop Loss-niveau bereikt, wordt de order automatisch uitgevoerd tegen de huidige marktprijs.
  • Bescherming tegen emoties: Een Stop Loss helpt emoties zoals angst en hebzucht te verminderen door te voorkomen dat handelaren vasthouden aan verliezende posities.


Voorbeeld:
Je koopt aandelen van bedrijf XYZ voor $50 per aandeel en plaatst een Stop Loss-order op $45. Als de marktprijs daalt naar $45 of lager, wordt de order geactiveerd en worden je aandelen verkocht, waardoor je verlies wordt beperkt.

Zonder een Stop Loss zou je kunnen blijven vasthouden aan de aandelen in de hoop op herstel, maar met een Stop Loss kun je je verliezen beheersen en beschermen tegen verdere dalingen. Het helpt je een vooraf bepaald risiconiveau te handhaven en biedt gemoedsrust tijdens het handelen.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.