Return On Investment

Wat is Return On Investment?

Return On Investment (ROI) is een ratio of een procentuele waarde die aangeeft hoe winstgevend een investering is geweest. Deze statistiek kan erg handig zijn bij het evalueren van een portfolio met meerdere investeringen.

De ROI evalueert het rendement van een investering in verhouding tot de kosten van de investering. Met andere woorden, de berekening van de ROI is simpelweg het rendement gedeeld door de totale kosten. Het resultaat kan vervolgens worden vermenigvuldigd met 100 om de procentuele waarde te krijgen.

ROI Formule

Formule voor Return On Investment:

ROI = (Winst uit investering – Kosten van investering) / Kosten van investering

Een positieve ROI-waarde geeft aan dat de investering winstgevend was, terwijl een negatieve ROI-waarde aangeeft dat de investering verliesgevend was.

Voorbeeld ROI:

Stel je hebt 2 Bitcoins gekocht op $3000 en je hebt die 2 Bitcoins weer verkocht op $40000.

ROI = ($40.000 x 2) – ($3000 x 2) / ($3000 x 2) = 12,3x of 1233%

Beperkingen

De ROI is een populaire statistiek in de financiële markten. Echter heeft het ook enkele beperkingen. De ROI houdt bijvoorbeeld geen rekening met de tijdspanne van de investering.

Dit betekent dat in sommige situaties een investering winstgevender kan lijken dan de ander, terwijl de efficiëntie in werkelijkheid lager was omdat er een veel langere periode voor nodig was.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.