Market Order

Wat is een Market Order?

Een Market Order is een type order in de financiële markten waarmee je direct een financieel instrument koopt of verkoopt tegen de beste beschikbare marktprijs. Het belangrijkste kenmerk van een Market Order is dat het de transactie onmiddellijk uitvoert tegen de huidige marktprijs, ongeacht de prijs.

Kenmerken van een Market Order:

  • Directe uitvoering: Zodra je een Market Order plaatst, wordt deze onmiddellijk uitgevoerd. Het zorgt voor een snelle voltooiing van de transactie, maar de uiteindelijke prijs kan variëren, vooral bij volatiele marktomstandigheden.

  • Beste beschikbare prijs: Een Market Order voert de transactie uit tegen de beste prijs die op dat moment beschikbaar is in de markt. Hierdoor kan de werkelijke prijs afwijken van de laatst getoonde prijs op het moment van het plaatsen van de order.

  • Geen prijslimiet: In tegenstelling tot een Limit Order, waarbij je een specifieke prijs opgeeft voor de transactie, heeft een Market Order geen prijslimiet. Het is bedoeld om snel te handelen en de prioriteit is om de transactie te voltooien, zelfs als dit betekent dat de prijs iets hoger of lager kan zijn dan verwacht.

Voorbeeld:
Stel je voor dat een aandeel van bedrijf XYZ momenteel wordt verhandeld tegen $50 per aandeel, en je wilt onmiddellijk 10 aandelen kopen. Plaats je een Market Order, dan wordt de transactie meteen uitgevoerd tegen de beste beschikbare marktprijs.

Als er op dat moment veel vraag is naar het aandeel, kan het zijn dat je de aandelen koopt tegen een iets hogere prijs dan $50, bijvoorbeeld $50,10 per aandeel. Als er echter veel aanbod is, kan het zijn dat je ze koopt tegen een iets lagere prijs, bijvoorbeeld $49,90 per aandeel.

De definitieve prijs zal afhangen van de marktomstandigheden op het moment van uitvoering van de Market Order.

 

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.