Market Cap

Wat is Market Cap?

Market cap, ook wel marktkapitalisatie genoemd, is de totale waarde van de aandelen van een bedrijf. De market cap wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige aandelenkoers.

Market cap = Totaal uitstaande aandelen x Huidige koers

Als een bedrijf 100 miljoen aandelen heeft uitgegeven en de huidige aandelenkoers is $10, dan is de market cap $1 miljard.

De market cap stelt investeerders in staat om een bedrijf te beoordelen op basis van hoe waardevol het publiek het vindt. Hoe hoger de waarde, hoe “groter” het bedrijf. De grootte en waarde van een bedrijf kunnen meerdere inzichten geven zoals het risiconiveau en de winstpotentie van de eventuele investering.

Naast bedrijven kan de market cap ook worden berekend voor andere financiële instrumenten zoals bijvoorbeeld cryptocurrencies.

Hierbij wordt de market cap berekend door de huidige prijs van een cryptocurrency te vermenigvuldigen met het totale aantal munten in omloop, ook wel circulating supply genoemd.

Market cap cryptocurrencies = Circulating supply x Huidige koers

Als de circulating supply van een cryptomunt 20 miljoen coins is en de huidige koers $10 is, dan is de market cap $200 miljoen.

Aandelen, cryptocurrencies en andere instrumenten worden gegroepeerd op grootte op basis van hun market cap:

  • Large cap ($10 miljard of meer)
  • Mid cap (tussen $1 – $10 miljard)
  • Small cap ($1 miljard of minder)


Investeerders kunnen door deze classificaties bedrijven beter van elkaar onderscheiden en zo betere investeringsbeslissingen maken.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.