Limit Order

Wat is een Limit Order?

Een Limit Order is een type order dat wordt gebruikt in de financiële markten om een financieel instrument te kopen of verkopen tegen een specifieke prijs, of een betere prijs, dan de huidige marktprijs.

Het belangrijkste kenmerk van een Limit Order is dat het een prijslimiet instelt, waardoor de transactie alleen wordt uitgevoerd als de marktprijs het opgegeven limietniveau bereikt of beter is.

Kenmerken van een Limit Order:

  • Prijslimiet: Bij een Limit Order moet de handelaar een specifieke prijs opgeven waarop hij bereid is het financiële instrument te kopen of verkopen. Als de marktprijs het opgegeven limietniveau bereikt of beter is, wordt de order uitgevoerd. Als de marktprijs dit niveau niet bereikt, blijft de order onuitgevoerd en in afwachting van verdere marktbewegingen.
  • Geen garantie voor uitvoering: Hoewel een Limit Order een specifieke prijslimiet heeft, is er geen garantie dat de order volledig wordt uitgevoerd. Als de marktprijs het limietniveau niet bereikt, kan de order onuitgevoerd blijven, vooral als er onvoldoende liquiditeit is op dat prijsniveau.
  • Controle over prijsniveau: Handelaren gebruiken Limit Orders om controle te hebben over de prijs waartegen ze willen handelen. Het helpt hen om de gewenste koop- of verkoopprijs vast te stellen en voorkomt dat ze een transactie uitvoeren tegen een ongunstige prijs.


Voorbeeld:

Stel je voor dat een aandeel van bedrijf ABC momenteel wordt verhandeld tegen $100 per aandeel, maar je bent van mening dat het aandeel overgewaardeerd is en je wilt het kopen tegen een lagere prijs. In dit geval plaats je een Limit Order om 10 aandelen van bedrijf ABC te kopen tegen $95 per aandeel.

Als de marktprijs daalt naar $95 of lager, wordt je order uitgevoerd, en je koopt de 10 aandelen tegen die prijs. Als de marktprijs echter boven $95 blijft, wordt je order niet uitgevoerd, en blijft het in afwachting totdat de marktprijs het door jou opgegeven limietniveau bereikt.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.