Hash

Wat is een Hash?

Een hash, in de context van blockchain technologie, is een wiskundige functie die invoergegevens van elke grootte neemt en een uitvoer met een vaste lengte produceert die uniek is voor die gegevens.

Dit proces wordt hashing genoemd en is een essentieel onderdeel van blockchain technologie. Dit komt omdat hashing veilige en efficiënte opslag en ophalen van gegevens mogelijk maakt.

In een blockchain netwerk bevat elk blok een hash van het vorige blok. Hierdoor ontstaat een keten van blokken die met elkaar verbonden zijn door hun hashes. Dit creëert een onveranderlijk en fraudebestendig record van alle transacties en gegevens die op de blockchain zijn opgeslagen.

Hashes worden voor verschillende doeleinden gebruikt in blockchain technologie zoals:

  • Het verifiëren van de integriteit van gegevens
  • Het mogelijk maken van veilige authenticatie
  • Het faciliteren van consensusmechanismen zoals Proof of Work en Proof of Stake

Voorbeeld van een Hash

Stel je voor we hebben de zin “De snelle sportauto rijdt op een snelweg”. Deze zin kunnen we door een hash functie halen, die een unieke reeks letters en cijfers van vaste grootte zal uitvoeren die de zin vertegenwoordigt.

In dit geval kan de hash output er ongeveer zo uitzien:
9e107d9d372bb6826bd81d3542a419d6“.

Als we de oorspronkelijke zin nu veranderen in “De snelle sportauto rijdt op een circuit”. Als we deze zin nu door dezelfde hash functie laten lopen, dan krijgen we een compleet andere output hash.

Nu kan de hash output er ongeveer zo uitzien:
889f8b0c790c1d953890b00d9dc9dc7d”.

Zoals je kan zien resulteert een kleine wijziging in invoergegevens in een hele andere hash output. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om de originele gegevens van de hash waarde opnieuw te creëren.

Vanwege de unieke en onomkeerbare aard van de hashes, maakt het ze een krachtig hulpmiddel voor het beveiligen van gegevens op een blockchain.

 

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.