Halving

Wat is Halving?

Halving is een cruciale gebeurtenis in cryptocurrencies waarbij de beloningen voor miners worden gehalveerd, resulterend in een afname van het aanbod van nieuwe munten en het bevorderen van schaarste.

Dit treedt op bij cryptocurrencies met een vastgesteld aanbod, zoals Bitcoin, en heeft invloed op prijsbewegingen en netwerkbeveiliging.

Belangrijkste Kenmerken van Halving:

  • Aanbodvermindering: Bij halving wordt de beloning voor miners gehalveerd. Dit betekent dat zij minder nieuwe munten ontvangen voor het uitvoeren van het proces van mining.

  • Schaarstebevordering: Halving is ontworpen om de inflatie van een cryptocurrency te verminderen en schaarste te bevorderen. Naarmate de beloningen voor miners afnemen, wordt het aanbod van nieuwe munten beperkter.

  • Periodes: Halving gebeurt periodiek, meestal om de paar jaar, afhankelijk van de specifieke cryptocurrency. Bij Bitcoin gebeurt het bijvoorbeeld elke 210.000 blokken.


Impact van Halving op Cryptocurrencies:

  • Prijsbewegingen: Halving kan invloed hebben op de prijs van een cryptocurrency. Sommige beleggers zien halving als een mogelijkheid voor prijsstijgingen, omdat de verminderde aanvoer kan leiden tot hogere vraag en schaarste.

  • Netwerkbeveiliging: Hoewel miners na halving minder nieuwe munten ontvangen, blijft het netwerk veilig door de beloningen uit transactiekosten.

  • Marktprestaties: Halving kan de interesse van investeerders vergroten en leiden tot verhoogde handelsactiviteit en volatiliteit op de markt.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.