Blockchain

Wat is een Blockchain?

Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat elke transactie bijhoudt op een peer-to-peer netwerk. Je kunt het zien als een heel geavanceerd boekhoudsysteem.

De gegevens van alle transacties die plaatsvinden zijn openbaar, wat betekent dat vrijwel iedereen de informatie met betrekking tot de afzender en de ontvanger kan verifiëren. Al deze gegevens worden opgeslagen in blokken en worden chronologisch gerangschikt als een soort ketting, vandaar ook de naam blockchain.

Bij de blockchain wordt er gebruik gemaakt van cryptografie. Daar komt ook het voorvoegsel “crypto” vandaan in het woord “cryptocurrency”.

Cryptografie wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de gegevens in het grootboek niet gewijzigd worden. De transacties die plaatsvinden op het netwerk worden dus niet geverifieerd door mensen, maar door wiskunde.

De Blockchain Technologie

De technologie achter blockchain maakt het erg moeilijk om met de gegevens te knoeien en het is praktisch onmogelijk om te frauderen.

Ook zorgt de technologie achter blockchain voor bewijs van transactie, wat betekent dat je niet op een tussenpersoon hoeft te vertrouwen om je transactie te verifiëren.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn gebouwd op deze blockchain technologie en het elimineert de noodzaak van een derde partij zoals een bank of andere tussenpersoon.

De verwijdering van zo een tussenpersoon stelt mensen in staat om maximale controle te hebben over hun vermogen, en om sneller en goedkoper geld (of een andere vorm van waarde) wereldwijd te versturen en te ontvangen.

« Terug naar terminologie

Ontdek meer...

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.