Crypto Kopen: Hoe en waar doe je dat?

Crypto kopen

Crypto kopen kan ingewikkeld lijken, maar in de praktijk is het proces vrij simpel. Tegenwoordig kun je met een paar drukken op de knop eenvoudig crypto kopen.

Hoewel het kopen van crypto de laatste tijd steeds toegankelijker wordt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je niet over het hoofd wilt zien. In dit artikel lees je hoe je op de juiste manier crypto kunt kopen aan de hand van een zes stappenplan.

Inhoudsopgave

Crypto Kopen Stappenplan

Als je nieuw bent in de crypto wereld, kan het in het begin verwarrend zijn om erachter te komen hoe je cryptocurrencies nou daadwerkelijk kunt kopen.

Aan de hand van onderstaand stappenplan lees je hoe je in 6 stappen op de juiste en veiligste manier crypto kunt kopen.

Stap 1: Kies welke crypto je wilt kopen

Voordat je crypto kunt kopen, moet je eerst weten welke cryptocurrencies je wilt kopen. Het is niet verstandig om zomaar een aantal cryptocurrencies te kopen zonder er enige kennis over te hebben opgedaan.

Hieronder staan de opties voor crypto investeerders:

  • Bitcoin: De eerste en meest erkende cryptocurrency ter wereld. Bitcoin heeft de hoogste prijs en marktkapitalisatie van de crypto markt.
  • Ethereum: De tweede grootste cryptocurrency van de markt met meer functionaliteiten dan Bitcoin.
  • Altcoin: Dit zijn alle andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Het is een overkoepelende term om alle andere crypto’s aan te geven.


Bij het kopen van cryptocurrencies is het van belang om uitgebreid onderzoek te doen naar de specifieke cryptocurrency die je op het oog hebt. Het is belangrijk om de verschillende unieke kenmerken van de specifieke cryptocurrency te begrijpen en zorgvuldig te evalueren.

Om je te helpen hebben we bij Edutrade dit artikel geschreven waarin je leest welke cryptomunten handig zijn om te kopen en wat de 5 beste cryptomunten zijn.

Stap 2: Bepaal waar je crypto wilt kopen

Nadat je weet welke crypto je wilt kopen, is het van belang om te bepalen waar je die cryptocurrencies wilt kopen. Je kunt cryptomunten kopen via een exchange of broker. Hoewel je met beide crypto kunt kopen, zijn er belangrijke verschillen tussen beide om rekening mee te houden.

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een platform waar kopers en verkopers samenkomen om cryptocurrencies te verhandelen. Je kan het vergelijken met een beurs. Bij een crypto exchange kunnen cryptocurrencies worden verhandeld met andere cryptocurrencies of met fiatgeld.

Exchanges hebben relatief gezien vaak lage kosten, maar hebben meestal complexere functionaliteiten, wat het soms ingewikkeld maakt voor beginners.

Er zijn twee type exchanges die je kan gebruiken om crypto te kopen:

  • Centralized Exchange (CEX): Gecentraliseerde exchanges fungeren als een derde partij die toezicht houdt op de transacties die plaatsvinden tussen kopers en verkopers. Een CEX biedt vaak een groot aanbod aan crypto’s, het is gebruiksvriendelijk en snel, en vaak wordt fiatgeld ondersteund. Het nadeel van een CEX is dat het kwetsbaarder is tegen hacks.
  • Decentralized Exchange (DEX): Bij een gedecentraliseerde exchange is er geen derde partij die toezicht houdt en je fondsen beheert. Het is een marktplaats waarbij transacties direct van persoon tot persoon gaan. Eigenlijk is het enige voordeel bij een DEX dat het moeilijk te hacken is. Daartegenover zijn er wel meerdere nadelen zoals een klein aanbod aan crypto’s, laag handelsvolume en het is minder gebruiksvriendelijk.


Rekening houdend met alle voor- en nadelen van een CEX en een DEX, is het aangeraden om een centralized exchange (CEX) te gebruiken voor het kopen en verkopen van cryptocurrency. Onderop lees je de CEX die wij bij Edutrade aanraden.

In dit artikel lees je meer over crypto exchanges en kom je erachter wat de beste crypto exchanges zijn.

Wat is een crypto broker?

Een crypto broker dient als een medium tussen kopers en verkopers en de cryptomarkt. Een crypto broker staat tussen de koper en de verkoper in, en de broker maakt kopen en verkopen mogelijk tegen prijzen die door de broker zijn vastgesteld.

Crypto brokers hebben vaak een kleiner aanbod aan cryptocurrencies dan (CEX) exchanges. Daarnaast is de prijs waarop je kan kopen of verkopen vaak minder optimaal in vergelijking met exchanges. Ze rekenen bijna altijd ook hogere kosten.

Echter, halen brokers de complexiteit uit het kopen van crypto en bieden ze een gebruiksvriendelijk platform. Een crypto broker is erg gebruiksvriendelijk en erg snel wat het geschikt maakt voor de beginner.

Beste plek om crypto te kopen

Aangezien exchanges en brokers allebei zo zijn voor- en nadelen hebben, is het handig om bij beide een account aan te maken. Om je tijd en moeite te besparen voor het vinden van het juiste platform, raden we vanuit Edutrade Bitvavo en Binance aan.

Crypto kopen bij Bitavo

Bitvavo is de grootste en goedkoopste broker van Nederland. Daarnaast is het erg eenvoudig te gebruiken en kun je laagdrempelig crypto kopen. Bitvavo heeft ook een groot aanbod aan cryptocurrencies. Lees hier onze Bitvavo review voor meer informatie.

Crypto kopen bij Binance
Binance is de grootste crypto exchange (CEX) ter wereld en is erg populair onder de menigte. Deze exchange heeft een enorm aanbod aan cryptomunten en heeft erg veel functionaliteiten binnen het platform. Daarnaast rekenen ze erg lage kosten. Lees hier onze Binance review voor meer informatie.

Het is aangeraden om zowel bij Bitvavo als Binance een account aan te maken.

Stap 3: Maak en verifieer je account

Nadat je hebt bepaalt bij welke exchange of broker je aan de slag gaat, is het van belang om daar een account aan te maken.

Bij de meeste exchanges en brokers is het noodzakelijk om je identiteit te verifiëren. Vaak is het zo dat je geen cryptocurrencies kunt kopen of verkopen totdat je het verificatieproces hebt voltooid.

Het platform kan vragen om een kopie van je rijbewijs of paspoort te uploaden. Soms wordt er zelfs gevraagd om een selfie te uploaden om te bewijzen dat je uiterlijk overeenkomt met de documenten die je hebt geüpload.

Tegenwoordig worden de verificatie eisen steeds strenger. Het is een essentiële stap voor de exchange/broker om fraude te voorkomen en om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Stap 4: Bepaal hoe je gaat betalen

Nu je een geverifieerd account hebt, is het van belang om te bepalen hoe je gaat betalen. Bij de meeste exchanges kun je crypto kopen met fiatgeld of met andere crypto.

Met fiatgeld betalen

Als je crypto voor het eerst gaat kopen, zal je hoogstwaarschijnlijk gewoon geld moeten gebruiken om cryptocurrency te kopen. Je moet dan je bankrekening  koppelen om geld te storten in je account.

Bij Bitvavo is het mogelijk om via iDeal te betalen waardoor je erg snel en gemakkelijk geld kunt storten op je account. De meeste platforms ondersteunen bankoverschrijving of creditcard als betaalmethode.

Met crypto betalen

Als je al cryptocurrency bezit, kun je deze gebruiken om te wisselen voor andere cryptocurrencies. Het is hierbij wel belangrijk om te bekijken of de exchange waar je aangesloten zit, de uitwisseling tussen de cryptocurrencies die je bekijkt toestaat.

Niet alle cryptocurrencies kunnen namelijk direct voor elkaar worden verhandeld. Daarnaast hebben sommige platforms meer handelsparen dan andere en het is dus belangrijk om te kijken of de exchange de uitwisseling toestaat.

Stap 5: Plaats je cryptocurrency order

Zodra er fondsen op je account staan, is het tijd om je cryptocurrency order te plaatsen en daadwerkelijk crypto te kopen.

In stap 1 heb je al bepaald welke cryptocurrency je wilt kopen. Het is nu nog van belang om te bepalen hoeveel cryptomunten je wilt kopen. Dit is afhankelijk van hoeveel geld je wilt investeren en dit is iets om goed over na te denken.

Het is mogelijk om fractionele aandelen van cryptocurrencies te kopen, zodat je fracties van bijvoorbeeld een Bitcoin kunt krijgen. Zo hoef je niet gelijk één hele Bitcoin te kopen.

Bij het plaatsen van je cryptocurrency order kies je dus de specifieke cryptocurrency die je wilt kopen en hoeveel je daarvan wilt kopen.

Stap 6: Cryptocurrency veilig opslaan

Nu je crypto hebt gekocht via een exchange, staan je crypto’s opgeslagen in de wallet van de exchange. Een wallet is simpel gezegd een plek om crypto op te slaan.

Er zijn meerdere opties om te overwegen voor het opslaan van je cryptocurrencies:

  • Laten staan op de exchange: Nadat je crypto hebt gekocht, wordt deze meestal opgeslagen in een wallet die aan de exchange is gekoppeld. Crypto exchanges lopen het risico op diefstal of hacking, en je crypto’s kunnen op elk moment verloren gaan als ze staan opgeslagen bij de exchange. Als je je crypto veiliger wilt opslaan, zou je het kunnen overzetten naar een hot wallet of cold wallet.
  • Overzetten naar een hot wallet: Hot wallets zijn crypto wallets die constant verbonden zijn met het internet, zoals computers, tablets of telefoons. Hot wallets zijn handig om te gebruiken, maar er is nog steeds een groot risico op diefstal omdat ze zijn verbonden met het internet.
  • Overzetten naar een cold wallet: Cold wallets zijn crypto wallets die niet verbonden zijn met het internet. Hierdoor is het de veiligste optie om je crypto mee te bewaren. Een cold wallet neemt de vorm aan van een hardware apparaat zoals een harde schijf of USB-drive. Je moet echter voorzichtig zijn met de bijbehorende sleutelcode. Als je deze verliest kun je je crypto misschien nooit meer terugkrijgen.


Als het gaat om grote bedragen, of crypto’s voor de lange termijn, is het niet aangeraden om je crypto te laten staan op de exchange. Het is dan verstanding om je crypto over te zetten naar een cold wallet zoals een Ledger Nano X.

In dit artikel lees je meer over crypto wallets en hoe ze werken. Daarnaast hebben we hierin de beste crypto wallets voor je op een rijtje gezet.

Crypto Verkopen

Er zijn meerdere redenen waarom je je crypto zou willen verkopen. Sommige investeerders verkopen om te herinvesteren in andere cryptocurrencies, en andere verkopen omdat ze het geld snel nodig hebben.

Wat de reden ook is, het proces van het verkopen van crypto is vrij simpel en vergelijkbaar met het kopen van crypto.

Je cryptocurrency kun je verkopen op een exchange. Het is handig om dit te doen op de exchange waar je al een geverifieerd account hebt zodat dit proces snel en gemakkelijk verloopt.

Bij het verkopen bepaal je uiteraard eerst welke cryptocurrency je wilt verkopen en hoeveel je wilt verkopen. Vervolgens dien je de verkooporder in en je cryptocurrency is omgewisseld voor fiatgeld en wordt toegevoegd in je account saldo. Het saldo kan je vervolgens opnemen en overzetten naar je bankrekening.

Tot Slot

Crypto kopen is vrij simpel als je eenmaal weet waar je rekening mee moet houden. Aan de hand van bovenstaand stappenplan weet je nu hoe je zorgvuldig crypto kunt kopen.

Het is altijd verstandig om onderzoek te doen voordat je stappen onderneemt zoals het kopen van crypto en het opslaan daarvan. Zolang je weet en begrijpt waar je mee bezig bent, kan de cryptomarkt veel kansen bieden.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.