Bitvavo Review & Ervaringen (2024)

In deze Bitvavo review lees je de belangrijkste informatie met betrekking tot deze crypto exchange. Je krijgt een compleet beeld zodat je kan bepalen of Bitvavo geschikt is voor je of niet.

Daarnaast delen we in deze kritische en uitgebreide Bitvavo review onze ervaringen met de crypto exchange.

Inhoudsopgave

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange waarbij je cryptovaluta kunt kopen, verkopen en verhandelen.

Bitvavo is officieel gezien een broker en exchange in één. Dat houdt in dat je gewoon kunt kopen en verkopen, maar je kunt ook op het geavanceerde beurs onderdeel handelen.

De crypto exchange is gevestigd in Amsterdam, maar opereert in heel Europa. Bitvavo is opgericht in 2017 door Jelle de Boer en Tim Baardse, met als doel om de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta te overbruggen.

Dit doen ze door een erg eenvoudig en overzichtelijk platform aan te bieden tegen lage kosten.

Voor wie is Bitvavo geschikt?

Bitvavo is geschikt voor beginnende en ervaren investeerders en traders. Je kunt er namelijk gemakkelijk voor de lange termijn investeren en voor de korte termijn handelen.

Aangezien ze een zeer gebruiksvriendelijk platform aanbieden, kunnen complete beginners zonder technische kennis terecht bij Bitvavo.

Is Bitvavo betrouwbaar en veilig?

Eén van de belangrijkste vragen in deze Bitvavo review is, of de exchange betrouwbaar en veilig is. Hieronder lees je het antwoord.

Bitvavo is één van de snelst groeiende crypto exchanges van Europa en de grootste in Nederland. Dit is natuurlijk niet zomaar, want ze zijn erg succesvol in hetgeen wat ze doen. Zo wordt Bitvavo ook vertrouwd door meer dan een miljoen actieve gebruikers en is het veilig om te zeggen dat Bitvavo betrouwbaar en veilig is.

Verder zijn er meerdere redenen waarom Bitvavo betrouwbaar en veilig is:

 • Registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB)

  Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en ze voldoen aan alle regels.

 • Bescherming bij faillissement

  Alle klant tegoeden worden ondergebracht bij een aparte stichting (Stichting Bitvavo Payments). Mocht Bitvavo B.V. ooit failliet gaan, dan zijn alle tegoeden nog veilig.

 • Assetveiligheid

  Bitvavo heeft samenwerkingen met twee toonaangevende custody partijen om het merendeel van haar digitale valuta offline in cold wallets te bewaren. Hierdoor zijn tegoeden verzekerd tot $250 miljoen.

 • Meerdere veiligheidsmaatregelen

  Bitvavo neemt meerdere veiligheidsmaatregelen zoals screening van werknemers, security audits, tweefactorauthenticatie (2FA), antiphishingbescherming en meer.

Het aanbod bij Bitvavo

Eén van de belangrijkste aspecten van de beste crypto exchanges is het aanbod van cryptomunten. Bitvavo heeft een breed aanbod van meer dan 180 verschillende cryptocurrencies en voegt ook steeds nieuwe cryptomunten toe.

Het Bitvavo aanbod bestaat uit de populaire coins die elke exchange zou moeten hebben, coins die niet op elke exchange staan, en kleinere coins waar veel vraag naar zal zijn.

Bekijk hier het actuele aanbod van Bitvavo.

Hoe werkt Bitvavo?

Bitvavo werkt met een basis interface en een geavanceerd interface en het is mogelijk om tussen deze twee interfaces te wisselen. Maar weinig partijen hebben deze opties en Bitvavo spreekt hierdoor een breder publiek aan.

Basis interface

Met de basis interface kun je heel eenvoudig en overzichtelijk crypto kopen en verkopen. Je hebt een mooi overzicht van alle cryptomunten die je in bezit hebt en de andere cryptomunten die beschikbaar zijn.

In onderstaande afbeelding zie je hoe de basis interface eruit ziet.

De basis interface is erg makkelijk te gebruiken en ideaal voor beginners of als je snel cryptovaluta wilt kopen of verkopen. Je kunt ook gemakkelijk de Bitvavo app gebruiken die ook draait op de basis interface.

Als je crypto koopt of verkoopt via de basis interface, krijg je altijd de best mogelijke marktprijs (market order) op dat moment.

Na het aanmaken van een account is standaard de basis interface geselecteerd.

Geavanceerde interface

De geavanceerde interface geeft toegang tot alle handelsmogelijkheden van Bitvavo. Deze interface is bedoeld voor actieve traders die behoefte hebben aan meer opties zoals meerdere ordertypes, het orderboek en technische analyse.

De geavanceerde interface is alleen toegankelijk via de computer, en niet via de Bitvavo app.

In onderstaande afbeelding zie je hoe de geavanceerde interface eruit ziet.

In deze Bitvavo review is het belangrijk om het volledige plaatje te geven van Bitvavo. Zo ook met de geavanceerde interface.

Ondanks dat de geavanceerde interface meerdere mogelijkheden heeft, kun je er echter niet Amerikaanse dollars gebruiken als referentievaluta. Hierdoor is het volume op de beurs ook relatief laag als je het vergelijkt met andere exchanges. Je zou hierdoor mogelijk tegen liquiditeitsproblemen kunnen aanlopen.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om een cryptomunt te verhandelen voor een andere cryptomunt. Je kunt bijvoorbeeld niet Bitcoin verkopen voor Ethereum of andersom. Je zou nu eerst het ene moeten verkopen, en het andere terugkopen.

Als je een actieve trader bent is de geavanceerde interface wat beperkt en heb je niet alle functionaliteiten die je nodig zou hebben. Als actieve trader kan je beter terecht bij Binance.

Bitvavo account aanmaken

Om te handelen op Bitvavo dien je een account aan te maken. Onderop zijn de stappen beschreven om gemakkelijk een account aan te maken zodat je direct aan de slag kunt.

 • Stap 1: Ga naar de website van Bitvavo om de aanmeldprocedure te starten. Maak gebruik van deze link om te profiteren van de welkomstbonus waarbij je de eerste €1.000 zonder transactiekosten kunt handelen.
 • Stap 2: Vul de gevraagde gegevens in zoals je naam, e-mail adres en zelfgekozen wachtwoord.
 • Stap 3: Je krijgt nu een e-mail van Bitvavo om jouw opgegeven e-mail adres te verifiëren.
 • Stap 4: Op basis van wet- en regelgeving dien je aan te geven wat de voornaamste reden is voor het openen van een Bitvavo account. Je kan kiezen tussen investeren, handelen, online betalingen en meer.
 • Stap 5: Nu dien je jouw identiteit te bevestigen door een foto van je ID of paspoort te uploaden.
 • Stap 6: Stort euro’s via de beschikbare betaalmethodes op je aangemaakte Bitvavo account en je kunt meteen beginnen met het inwisselen van euro’s voor cryptovaluta.

Crypto verhandelen bij Bitvavo

Als je eenmaal een Bitvavo account hebt aangemaakt en geld hebt gestort, kan je beginnen met het verhandelen van crypto.

Hoewel het platform makkelijk te gebruiken is, leggen we onderop ter verduidelijking uit hoe je crypto kunt kopen en verkopen bij Bitvavo via de basis interface.

Crypto kopen bij Bitvavo

Als je bent ingelogd en je hebt geld staan op je Bitvavo account, kun je beginnen met het kopen van crypto.

Zoek allereerst de cryptocurrency die je wilt kopen in de lijst en klik deze aan. Vul nu het bedrag of het aantal munten in dat je wilt kopen. Via de knop “Kopen” schaf je jouw cryptocurrency direct aan en zijn de munten bijgeschreven in je Bitvavo wallet.

Crypto verkopen bij Bitvavo

Het verkopen van crypto bij Bitvavo gaat op een vergelijkbare manier als het kopen, maar dan omgekeerd.

Zoek de cryptomunt die je wilt verkopen in de lijst en klik deze aan. Klik op het kopje “Verkopen” en je ziet nu je saldo van je account en hoeveel je van de geselecteerde cryptomunt kunt verkopen. Vul nu het bedrag of het aantal munten in dat je wilt verkopen. Via de knop “Verkopen” verkoop je je cryptovaluta direct.

Bitvavo kosten

Misschien wel één van de belangrijkste punten in deze Bitvavo review, de kosten.

Bitvavo hanteert relatief lage handelskosten die tot maximaal 0,25% per transactie kunnen oplopen. Waar sommige exchanges soms meer dan 1% per transactie rekenen, ligt dat bij Bitvavo dus een stuk lager. Bitvavo is één van de goedkoopste aanbieders in de markt.

De handelskosten verschillen afhankelijk van je maandelijkse handelsvolume. Bij een maandelijks volume tot €100.000 rekent Bitvavo maximaal 0,25% taker fee en 0,15% maker fee. Als je met meer volume gaat handelen gaan de kosten omlaag.

In onderstaande afbeelding zie je de volledige handelskosten per categorie.

Een taker fee is de fee die je betaalt wanneer je iemand anders zijn aanbod koopt. Je bent hierbij een limit order die al op de exchange stond aan het “wegnemen”. De meeste mensen kopen met een market order waardoor ze een taker fee betalen.

Een maker fee is de fee die je betaalt waneer je zelf een bod plaatst. Je “maakt” hierbij een order op de exchange en je wacht tot iemand jouw bod koopt. Degene die jouw bod koopt, is dan de taker.

Wanneer je in totaal bijvoorbeeld meer dan €100.000 per maand verhandeld, dan val je in een lagere schaal. Je hoeft dan niet daadwerkelijk €100.000 aan crypto te kopen, maar je kan ook 100 trades van €1000 doen.

Rekenvoorbeeld in de hoogste schaal:
Stel je gaat €1000,- Bitcoin kopen via de basis interface (market order). Dan betaal je €2,50 aan handelskosten, want €1000 x 0,25% = €2,50.

Dit houdt in dat je €997,50 aan Bitcoin ontvangt en je betaalt €2,50 aan Bitvavo om de transactie mogelijk te maken. Hetzelfde principe is van toepassing bij het verkopen van je cryptovaluta.

Als je nog geen account hebt bij Bitvavo kun je gebruik maken van een mooie welkomstbonus. Hierbij hoef je de eerste €1.000 geen transactiekosten te betalen. Meld je aan via onderstaande knop om gebruik te maken van de bonus.

Geld storten en opnemen bij Bitvavo

Bij Bitvavo kun je gemakkelijk en snel geld storten en opnemen. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij het storten en opnemen.

Geld storten

Geld storten bij Bitvavo kan via verschillende betaalmethoden. De meest praktische betaalmethoden zijn iDEAL en Bancontact. Via deze betaalmethoden kun je gratis en direct gemakkelijk euro’s storten naar je Bitvavo account.

Het is belangrijk om te weten dat je bij Bitvavo alleen geld kunt storten van een bankrekening die op jouw naam staat. Daarnaast wordt er een minimaal stortingsbedrag van €5 gehanteerd.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle betaalmethoden.

Zoals je hierboven kan zien ligt het maximale stortingsbedrag op €10.000 per transactie. Echter, als je voor een SEPA-overboeking kiest, is er geen limiet van toepassing.

Als je direct grotere bedragen wilt storten zou je natuurlijk ook meerdere keren iDEAL betalingen kunnen doen.

Geld opnemen

Geld opnemen vanuit Bitvavo duurt maximaal één werkdag voor een Nederlandse bankrekening en twee werkdagen voor een buitenlandse bankrekening. In het weekend kan het soms variëren per bank hoe snel het geld op je rekening staat.

Onze ervaring is echter dat het opnemen van geld veel sneller gaat en vaak binnen 10 minuten al op je rekening staat.

Geld opnemen vanuit Bitvavo is volledig gratis.

Verificaties en limieten

Vanwege wet- en regelgeving moeten crypto aanbieders in Nederland (en Europa) voldoen aan verschillende verplichtingen en eisen. Dit geldt dus ook voor Bitvavo.

Eén van deze eisen is dat elke crypto aanbieder verplicht is om de identiteit van elke klant te verifiëren. Dit wordt ook wel het Know Your Customer (KYC) policy genoemd. Bitvavo moet dus weten wie op haar platform actief is en moet dit verifiëren.

Bitvavo werkt met drie verificatieniveaus, elk met verschillende mogelijkheden. De niveaus zijn opgedeeld in starter, gevorderd en pro.

Hieronder zie je een overzicht van de verificatie niveaus en bijbehorende mogelijkheden en restricties.

Opnamelimieten

Als je meer dan €25.000 (cumulatief) wilt opnemen binnen een tijdsduur van 24 uur, zal Bitvavo je vragen naar het zogeheten herkomst van vermogen. Dit komt omdat grote transacties door toezichthouders worden aangemerkt als verhoogd risico.

Als je dit opnamelimiet niet wilt hebben, zal je naar een hoger verificatieniveau (pro) moeten verhogen.

Bitvavo voorzieningen

Bitvavo biedt meerdere services aan er er zijn meerdere mogelijkheden bij deze exchange. De exchange biedt onder andere staking aan en een app.

Dit kan natuurlijk niet ontbreken in deze Bitvavo review en daarom worden deze voorzieningen onderop beschreven.

Bitvavo staking

Bitvavo biedt stakingdiensten aan waarbij je de mogelijkheid hebt om beloningen te verdienen door digitale valuta’s op je Bitvavo account ter beschikking te stellen.

Door je cryptomunten te staken draag je bij aan het verbeteren van de blockchain van de desbetreffende cryptomunt. In ruil daarvoor krijg je een beloning in de vorm van dezelfde cryptocurrency als waarvoor je staking hebt geactiveerd.

De stakingdiensten zijn niet beschikbaar voor elke cryptomunt. Bekijk hier het overzicht van de cryptomunten waarbij de stakingdiensten beschikbaar zijn. De staking rewards verschillen per cryptomunt en ook deze vind je in het overzicht.

Bitvavo app

Naast de webversie heeft Bitvavo ook een robuuste app voor IOS en Android toestellen. De app is erg gebruiksvriendelijk en toegankelijk om te gebruiken.

Via de app kun je inloggen op je Bitvavo account en vervolgens crypto kopen en verkopen. Bovendien kun je via de app je portfolio in de gaten houden met een mooi overzicht.

Ook kun je via de app geld storten en opnemen waardoor het handelen in cryptocurrencies erg toegankelijk wordt gemaakt.

De app biedt geen ondersteuning voor de geavanceerde interface.

Bitvavo mobiele app

Klantenservice

De klantenservice van Bitvavo is te bereiken via e-mail en live chat in het Nederlands.

De live chat is op werkdagen geopend van 10:00 – 20:00 uur en in het weekend van 10:00 – 16:00 uur. De live chat is vooral bedoeld voor algemene vragen en niet voor accountspecifieke vragen.

Contact opnemen met de supportafdeling kan ook via e-mail naar: [email protected]. Hier kan je wel accountspecifieke vragen stellen.

De klantenservice is op werkdagen geopend van 08:00 – 21:00 uur en in het weekend van 09:00 – 21:00 uur.

Bitvavo geeft zelf aan dat ze doorgaans binnen één dag reageren. Uit ervaring blijkt dat er vaak sneller wordt gereageerd en problemen ook snel worden opgelost.

Bitvavo heeft helaas geen telefonische klantenservice. Wel hebben ze een uitgebreid helpcentrum waar veel gestelde vragen worden beantwoord, en waar je ook kan zoeken naar specifieke onderwerpen.

Bitvavo ervaringen

Bitvavo gebruiken wij bij Edutrade nu al meerdere jaren en we hebben altijd positieve ervaringen gehad zonder problemen. De exchange ervaren wij als zeer toegankelijk voor beginners.

Het is vooral een goede exchange voor als je gaat investeren in crypto. Het heeft ook zeker mogelijkheden voor het actieve traden, alleen ervaren wij deze als beperkt in de functionaliteiten. Als je niet zoveel functionaliteiten zoekt in het traden, dan kun je er ook zeker mee uit de voeten.

Al met al, is onze ervaring met Bitvavo erg positief en is het zeker een aanrader om te gebruiken voor de beginners en de wat meer ervaren crypto gebruikers.

Voor- en nadelen van Bitvavo

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en zo heeft Bitvavo deze ook. Nu de belangrijkste onderwerpen zijn behandeld in deze Bitvavo review, hebben we hieronder de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen Bitvavo

Nadelen Bitvavo

Kortingsactie

Heb je nog geen account? Bitvavo heeft momenteel een kortingsactie waarbij je over de eerste €1000 geen transactiekosten hoeft te betalen.

Het is goed dat je deze Bitvavo review leest, want het zou zonde zijn als je deze korting zou missen. Dus maak er zeker gebruik van!

Meld je aan via deze link om gebruik te maken van de welkomstbonus.

Bitvavo review: conclusie

In deze Bitvavo review heb je alles gelezen wat je moet weten als je van plan bent om een account te gaan openen bij Bitvavo.

De Bitvavo exchange is erg transparant in haar werkwijze en opereert met de juiste intenties. Bitvavo doet er alles aan om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn waarbij veiligheid voorop staat.

De exchange is eenvoudig te gebruiken tegen lage kosten, en Bitvavo is een echte aanrader.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.