Beginnen Met Crypto? Volledig Stappenplan

Beginnen met crypto? Als je nieuw bent in de wereld van cryptocurrency kan het in het begin soms verwarrend zijn.

Hoewel het kopen van crypto steeds makkelijker wordt gemaakt, is succesvol investeren veel meer dan alleen een aantal cryptocurrencies kopen.

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat starten met crypto. In dit artikel lees je hoe je op de juiste manier kan beginnen met crypto aan de hand van een zes stappenplan.

Inhoudsopgave

Beginnen Met Crypto

Als je wilt beginnen met crypto, is het verstandig om jezelf eerst goed te verdiepen en jezelf voor te bereiden voordat je daadwerkelijk begint. Ongeacht of de crypto markt op het moment van lezen nou hoog of laag staat, is het belangrijk om op de juiste manier te beginnen.

Feit is wel dat als de reguliere media hun aandacht weer beginnen te richten op cryptocurrency, er veel nieuwe mensen willen starten met crypto. Hoewel het spannend is om mee te gaan in de hype, is het nog steeds belangrijk om op de juiste manier te werk te gaan, zodat je niet vastzit met de verkeerde verwachtingen.

Hieronder lees je hoe je als beginner op de juiste manier kan beginnen met beleggen in cryptomunten. In 6 stappen leer je hoe je de cryptomarkt kunt betreden.

Stap 1: Kennis opdoen

Voordat je begint in de crypto wereld, is het belangrijk om eerst kennis te vergaren over het vak. Het is wellicht niet de leukste stap en het is herkenbaar dat je z.s.m. wilt starten. Maar de waarheid is dat je zonder de juiste kennis veel fouten zal maken wat kan leiden tot een verlies in kapitaal. Dit willen we uiteraard voorkomen en het opdoen van kennis is dus erg belangrijk.

Besteed wat tijd aan het leren van de basisbeginselen van cryptomunten en hoe cryptocurrency in zijn algemeenheid werkt. Verdiep jezelf in een aantal grote cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum om succesvol te beleggen in cryptomunten. Dit artikel is hiervoor aangeraden.

Voor de beginner in crypto hebben we bij Edutrade een gratis e-book geschreven, waarmee je een goede basiskennis zal krijgen om te starten met cryptocurrency.

Het is ook belangrijk om te leren wat voor soort investeerder je bent, aangezien dit invloed heeft op welke type investeringen bij je passen.

Cryptomunten zijn erg volatiel. Hierdoor kan je relatief veel geld verdienen met beleggen in cryptocurrency, maar het rendement brengt ook risico op verlies met zich mee. Daarom is het belangrijk om als investeerder te kijken wat bij je past.

Wellicht kan je niet zo goed omgaan met de volatiliteit van cryptomunten en is het dan misschien beter om in relatief minder risicovollere cryptocurrencies te beleggen. Of je bent misschien heel ambitieus en wil je meer risico nemen om je doelen te behalen. Wellicht is het actief traden van cryptocurrency dan iets voor jou, met potentieel hoog rendement.

Het is altijd goed om eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden van beleggen, te kijken naar wat bij jou als crypto investeerder past en wat niet, en dan pas jouw investering(en) te doen. Op die manier vergroot je de kans op een positief rendement.

Stap 2: Kies een exchange

Nadat je kennis hebt opgedaan over cryptomunten en cryptocurrency, is het tijd om een crypto exchange te kiezen. Een exchange is een platform waar kopers en verkopers samenkomen om cryptomunten te verhandelen. Om cryptomunten te kopen en verkopen heb je dus een exchange nodig.

Er zijn talloze exchanges waar je uit kunt kiezen om cryptocurrencies op te kopen. Het is echter wel belangrijk om de juiste keuze te maken en aan te sluiten bij een vertrouwde en betrouwbare exchange. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten, het gebruiksgemak en de functionaliteiten van de exchange.

Om je goed op weg te helpen raden vanuit Edutrade twee goede exchanges aan. Namelijk:

Beginnen met crypto bij Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die erg eenvoudig en overzichtelijk te gebruiken is. Ze rekenen relatief vrij lage kosten en hebben een breed aanbod aan cryptocurrencies. Lees hier onze Bitvavo review.

Beginnen met crypto bij BinanceBinance is de grootste crypto exchange ter wereld en is erg populair. Deze exchange heeft een enorm aanbod aan cryptomunten en heeft erg veel functionaliteiten binnen het platform. Dit maakt het soms wel wat ingewikkeld voor beginners. Lees hier onze Binance review.

Het is handig om zowel bij Bitvavo als Binance een account aan te maken.

In dit artikel lees je meer over crypto exchanges en kom je erachter wat de beste crypto exchanges zijn.

Stap 3: Bouw een portfolio op

Nu je in staat bent crypto te kopen, moet je nog wel kiezen welke cryptocurrencies je gaat kopen en hoeveel je gaat kopen.

Met duizenden cryptocurrencies op de markt is het als beginner lastig om te kiezen welke cryptocurrencies je moet kopen. Het is niet verstandig om honderden crypto’s te kopen aangezien je het dan onnodig moeilijk en onoverzichtelijk voor jezelf maakt. Daarnaast is het ook niet verstandig om al je eieren in één mandje te leggen en maar één cryptocurrency te kopen. Dat is namelijk erg risicovol.

Het opbouwen van een portfolio kan het risico verminderen en meer stabiliteit bieden in zo een volatiele markt als deze. In plaats van één enkele of honderden cryptocurrencies te kopen, is het verstandig om risico te spreiden over een aantal cryptocurrencies (3 tot 10). Op deze manier kan je dan een portfolio opbouwen.

Bij het samenstellen van een portfolio is het van essentieel belang om uitgebreid onderzoek te doen naar de specifieke cryptocurrency die je op het oog hebt. Door de werking van cryptocurrency en de blockchain technologie beter te begrijpen, zal je beter in staat zijn om te bepalen of een potentiële investeringsmogelijkheid de moeite waard is.

Om je te helpen hebben we bij Edutrade dit artikel geschreven waarin je leest welke cryptomunten handig zijn om te kopen en wat de 5 beste cryptomunten zijn.

Stap 4: Kies een strategie

Het hebben van een plan en strategie is belangrijk voor succes bij het investeren in cryptocurrency.

Een veel voorkomende aanpak is om zorgvuldig uitgekozen cryptocurrencies (portfolio) aan te houden, in de overtuiging dat de cryptocurrencies over een bepaalde periode meer waard gaan worden. Je houdt hierbij de cryptocurrencies dus aan in de ups en downs van de markt. Deze manier van investeren wordt ook wel “Buy & HODL” genoemd.

Ongeacht op welke manier je belegt in cryptocurrency, is het vooral belangrijk wanneer je koopt en verkoopt. Om maximaal rendement te behalen met een crypto portfolio, is het essentieel om op de juiste momenten te kopen en verkopen. Idealiter wil je bij het beleggen in cryptocurrency zo laag mogelijk kopen en zo hoog mogelijk verkopen.

Vaak werken mensen met price targets en kopen of verkopen ze als een bepaalde cryptocurrency een specifieke prijs heeft benaderd. Dit is echter subjectief en dit is geen effectieve aanpak. Het is niet verstandig om te handelen op basis van meningen en vooroordelen.

Wat wel een effectieve en objectieve aanpak is, is om te kijken naar wat de markt doet, en op basis daarvan beslissingen te nemen. Hierbij is het belangrijk om bepaalde markt data te analyseren waardoor je kan bepalen of het handig is om te kopen of om te verkopen, of om helemaal niks te doen. Dit noemen we ook wel werken vanuit een data gedreven mindset.

Bij Edutrade hebben we de Cursus Crypto Investeren ontwikkeld om complete beginners en de al wat gevorderden hiermee te helpen en om succesvol te investeren in cryptocurrencies. Hierbij krijg je de meest winstgevende strategieën die gebaseerd zijn op data, je krijgt de beste tactieken en de beste prijsmodellen, waardoor je een voorsprong zult hebben op de rest van de crypto markt. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de cursus.

Stap 5: Cryptocurrencies veilig opslaan

Hoewel je misschien een betrouwbare en veilige exchange hebt gekozen om je cryptocurrencies op te slaan, weet je nooit wanneer het fout zou kunnen gaan.

De crypto markt heeft een geschiedenis van verrassingen als het gaat om diefstal en hacks bij exchanges. Fondsen kunnen op elk moment verloren gaan als er een hack plaatsvindt bij de exchange waar je je crypto hebt opgeslagen.

Het is daarom altijd aangeraden om je cryptocurrencies zoveel mogelijk van de exchange(s) te houden. Het veilig opslaan van je cryptocurrencies kan op meerdere manieren en dit onderwerp kan vrij diep gaan. Neem daarom de tijd om opties te onderzoeken en om te kijken wat bij je past.

Een goede en aangeraden optie is om je cryptocurrencies op te slaan waarbij het niet verbonden is met het internet. Dit wordt ook wel cold storage genoemd en dit is één van de veiligste opties om je crypto op te slaan. Een aangeraden optie is om je crypto op te slaan met het hardware apparaat genaamd Ledger Nano X.

In dit artikel lees je meer over crypto wallets en hoe ze werken. Daarnaast hebben we hierin de beste crypto wallets voor je op een rijtje gezet.

Stap 6: Join een community en vraag om hulp

Cryptocurrency is een populaire markt voor beleggen, waardoor er snel dingen veranderen en ontwikkelen. Het is gemakkelijk om te verdwalen in de vele informatie stromen die op je afkomen.

Als je je verward of verdwaalt voelt, wees dan niet bang om andere crypto enthousiasten om hulp te vragen. Het is aangeraden om een community te joinen waarin je vragen kan stellen, kunt praten met gelijkgestemden, nieuwe inzichten kunt vergaren etc. Join daarom de Edutrade community door jezelf in te schrijven voor een cursus. Om de kwaliteit hoog te houden is de community alleen toegankelijk voor cursisten.

In de Edutrade community helpen en steunen we elkaar om meer succes te behalen en de Edutrade community is dé plek om je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Cryptocurrency kan de wereld op een positieve manier veranderen, maar we moeten allemaal samenwerken om deze toekomst tot stand te brengen.

Tot Slot

Aan de hand van bovenstaand stappenplan kun je nu beginnen met crypto. Crypto is een fascinerende markt en het is een spannende tijd om mee te doen. Ga aan de slag en bouw de fundering voor je cryptocurrency avontuur.

Veelgestelde Vragen

Cryptovaluta, ook wel bekend als cryptocurrencies, zijn digitale of virtuele valuta die gebruik maken van cryptografie voor beveiliging. Ze zijn gebaseerd op de technologie van de blockchain en functioneren onafhankelijk van een centrale bank.

Om te beginnen met cryptocurrency, moet je een aantal stappen volgen. Deze stappen omvatten het openen van een account bij een crypto exchange, het kiezen van de juiste coins om in te investeren, het opzetten van een veilige wallet en het maken van een beleggingsplan.

Er zijn verschillende exchanges waar je cryptocurrency kunt kopen en verhandelen. Een populaire exchange in Nederland is Bitvavo. Het is belangrijk om een betrouwbare exchange te kiezen met lage transactiekosten en een gebruiksvriendelijke interface.

De beste manier om cryptocurrency te kopen is via een betrouwbare exchange zoals Bitvavo. Je kunt geld storten op je account en vervolgens de gewenste cryptovaluta kopen. Zorg er altijd voor dat je onderzoek doet naar de coins voordat je ze koopt en investeer alleen geld dat je kunt missen.

Een wallet is een digitale portemonnee waarin je je cryptovaluta kunt opslaan. Er zijn verschillende soorten wallets, waaronder software wallets, hardware wallets en paper wallets. Voor optimale veiligheid wordt het aanbevolen om een hardware wallet te gebruiken, zoals de Ledger Nano S of Trezor.

De blockchain is de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrency. Het is een gedecentraliseerd grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd. Het biedt veiligheid, transparantie en het vermogen om transacties te verifiëren zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Beleggen in cryptocurrency brengt risico’s met zich mee, net als bij elke andere vorm van beleggen. De markt is volatiel en onvoorspelbaar, dus het is belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen. Het is ook aan te raden om je portfolio te spreiden en financieel advies in te winnen voordat je grote investeringen doet.

DeFi staat voor Decentralized Finance, wat verwijst naar financiële diensten en platforms die gebruik maken van blockchain-technologie om traditionele financiële tussenpersonen overbodig te maken. Het stelt individuen in staat om direct met elkaar te handelen zonder tussenkomst van een bank.

Om veilig te beginnen met cryptocurrency, moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat je een betrouwbare exchange en wallet gebruikt, let op phishing-pogingen en deel nooit je privésleutels met anderen. Daarnaast is het aan te raden om jezelf te informeren over beveiligingspraktijken en het gebruik van sterke wachtwoorden.

Ja, je kunt met 100 euro beginnen met cryptomunten. Je kunt een klein bedrag investeren in een bepaalde munt en geleidelijk je investering vergroten naarmate je meer vertrouwd raakt met de markt. Houd er echter rekening mee dat de waarde van cryptocurrency sterk kan fluctueren, dus investeer alleen geld dat je kunt missen.

Hoewel financieel advies geen vereiste is om te beginnen met cryptocurrency, kan het nuttig zijn, vooral als je niet bekend bent met beleggen in het algemeen. Een financieel adviseur kan je helpen risico’s te identificeren, je doelen te bepalen en een beleggingsstrategie op maat te maken. Uiteindelijk is het belangrijk om jezelf voldoende te informeren en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen.

Verbreed je kennis verder...

Leer alles wat je moet weten om te beginnen met jouw crypto journey.

Cursus Crypto Investeren

Een volledige cursus om succesvol te investeren in cryptocurrencies, ongeacht je kennis en ervaring.